spekter.no>Spekter mener>Vil ha slutt på skyttergravskrigen i arbeidslivet
Anne-Kari Bratten intervjues av Hedvig Bjørgum i NRK Dagsrevyen.
Anne-Kari Bratten intervjues av Hedvig Bjørgum i NRK Dagsrevyen.

Hvem skal betjene velferdsstaten hvis alle skal ha fri på fredag, spurte administrerende direktør Anne-Kari Bratten på NRK Dagsnytt i forkant av Spekters 20års-konferanse.

Bratten viste til at hele 60 prosent av befolkningen heller vil ha fri på fredag fremfor 20 prosent lønnsøkning. - Hvis ikke arbeidstidsbestemmelsene blir endret, vil vi ikke ha nok arbeidskraft til verken velferdstjenestene eller til de som driver økonomisk verdiskaping, sa Bratten.

Nå vil hun ha slutt på skyttergravskrigen i arbeidslivet. - En av grunnene til at arbeidstidsbestemmelsene ikke endres, er at vi har gått ned i hver vår ideologiske skyttergrav. Når den ene ønsker en endring, blir man beskyldt for brutalisering. Når den andre ikke ønsker en endring, bli man beskyldt for å være museumsvokter. Det må gå an å nærme seg denne diskusjonen innenfor den gode norske tradisjonen i trepartssamarbeidet, sa Bratten.

Får støtte av finansministeren

Finansminister Siv Jensen har sans for at utfordringen går til både arbeidsgiverne og arbeidstakerne. Til NRK gjorde hun det klart at Spekter har et veldig godt utspill.- Det er viktig at vi får en fornyet debatt om hvordan vi kan øke mulighetene for mer verdiskaping og bedre velferd i Norge. Da må vi tørre å snu noen steiner på nytt, sa finansministeren.

Nedtrappingen av oljevirksomheten vil før eller senere vil komme. Det gir mindre økonomisk handlingsrom for Norge enn vi har hatt til nå. Bratten påpekte at folk i dag har så god råd at de trenger mer fritid for å bruke opp pengene sine. - Med så stor reallønnsvekst, setter folk mer og mer pris på fritiden sin. De trenger fri for å bruke opp pengene sine. Det er bra for folks velferd å ha god økonomi, men hvis vi skal fortsette å jobbe så lite som i dag, vil vi få alvorlige problemer med både velferdsstaten og det private næringsliv i årene fremover, sa Bratten.

Hør innslaget på NRK Dagsnytt