spekter.no>Kosen er alle verdiers mor
Sosiolog Kjetil Rolness. Foto: Thomas T. Kleiven.
Sosiolog Kjetil Rolness. Foto: Thomas T. Kleiven.

- Det er typisk norsk å kose seg. Ingen andre i noe annet land koser seg som oss, sa sosiolog, artist og skribent Kjetil Rolness da han med humoristisk skråblikk snakket om forventinger og velstand på Spekters 20-års konferanse.

Rolness tok utgangspunkt i Tage Erlanders velkjente ”de stigende forventningers misnøye”, og pekte på hjemmets verdi i den norske folkesjela. Han mente ideen om ”hjemme” er en av de viktigste og meste utbredte forestillinger i norsk kultur.

- Tar du kosen fra en gjennomsnittsnordmann, tar du lykken fra henne med det samme. I Norge er vi svært opptatt av hjemmet, vi liker å kose oss. Der kommer også vår velferd til uttrykk, i form av stadig mer velutstyrte boliger, sa Rolness.

I følge Rolness har Norge Europas minst regulerte boligmarked.  Eierlinjen og skattereglene som gjør boligeie gunstig, er velsignet av den til enhver tid sittende regjering.

- Vi pusser årlig opp for 60 milliarder. Kioskhyllene er breddfulle av oppussingsmagasiner, som gjør deg klar for å dekke ukjente behov. Mens de med to millioner i inntekt på Oslo vest kan bo mer eller mindre gratis i egeneid bolig, er leietakerne på Oslos østkant henvist til å lese om dette i avisen. Det gir grunn til ettertanke, sa Rolness.