spekter.no>Gull til de norske jentene i helsearbeiderfaget!
Gullvinnere: Lisa Søderlund Adsem og Ann Cathrin Hole (FOTO: WorldSkills Norway).
Gullvinnere: Lisa Søderlund Adsem og Ann Cathrin Hole (FOTO: WorldSkills Norway).

Helsefagarbeiderne Lisa Sæderlund Adsem og og Ann Cathrin Hole vant gull i Euroskills 2012 (Yrkes-EM) i Belgia søndag. De to var blant 12 unge nyutdannede som representerte Norge.

En svært viktig ressurs

Spekter gratulerer Lisa, Ann Cathrin og Stavanger universitetssykehus hvor de to dyktige jentene jobber til daglig. De to har tidligere uttalt at de brenner for faget sitt og er svært fornøyde med læretiden sin ved Stavanger Universitetssykehus.

- Å skaffe nok kvalifisert arbeidskraft blir en av hovedutfordringene for helse- og omsorgssektoren de kommende ti-årene. For å møte bemanningsutfordringene er det viktig å rekruttere, beholde og videreutvikle helsepersonell. Helsefagarbeiderne er en svært viktig ressurs, og Spekter har fokus på denne yrkesgruppen blant annet gjennom samarbeidet med Fagforbundet og etablering av læreplasser i helseforetakene, sier Anne-Kari Bratten, viseadministrerende direktør i Spekter.

Faget gir nye utfordringer

Lisa Søderlund Adsem forteller at hun i begynnelsen ikke visste hvilke muligheter faget hennes kunne gi. - Jeg har alltid visst at jeg ville jobbe med mennesker. Da jeg gikk på videregående og skulle søke læretid hadde jeg mistet interessen. Jeg kunne ikke tenke meg å jobbe på sykehjem resten av livet, og jeg viste svært lite over hvor jeg kunne jobbe. Det var en venninne av meg som fortalte om alt hun lærte og gjorde mens hun var i lære på sykehuset. Jeg ble mer og mer fasinert, og igjennom henne fikk jeg et intervju med Inga Landsvik på opplæringskontoret. Jeg var veldig heldig og fikk plass i januar 2011, forteller Lisa Søderlund Adsem.

Adsem forteller at faget gir henne nye utfordringer hele tiden. - Det har vært kjempe lærerikt å være utplassert på SUS, jeg har virkelig tøyd mine egne grenser og blir konstant testet med nye utfordringer. Det er ikke mange som har en like spennende hverdag som meg!, avslutter hun.

Ann Cathrin Hole var ferdig utdannet i fjor sommer, med fagprøve i psykiatri der resultatet ble bestått meget godt. Hun arbeider ved Sola Distrikts Psykiatriske Senter som er et DPS som tilhører Stavanger Universitetssykehus, på en allmennpsykiatrisk post, der pasientgruppen er 18 år og oppover.

Hun forteller at det egentlig var tilfeldigheter som gjorde at helse og sosial havnet øverst på listen, og ikke salg og service. 
- Jeg hadde en veileder på ungdomsskolen som ga meg tilbakemeldinger på at både hvordan hun opplevde meg som person og de testene jeg hadde tatt for å kartlegge hvilke yrker som kunne passe viste tydelig at jeg burde arbeide med noe som innebar mennesker, ansvar, spenning og et yrke der en utøver omsorg. Jeg gjorde noe kjempe lurt og valgte å stole på henne, og bra var det!, sier Ann Cathrin Hole.

Mestringsfølelse

Ann Cathrin Hole forteller at det var de gode opplevelsene hun fikk i praksis ved Stavanger Universitetssykehus på videregående som gjorde at hun søkte læreplass der. 
- Det var følelsen av mestring og jeg merket at dette var en "rolle" og et yrke jeg trivdes veldig godt med å utøve. De erfaringene førte til at jeg søkte læreplass ved Stavanger Universitetssykehus, og det var der jeg fullførte mine to år som lærling, sier Ann Cathrin Hole.
 
Hun legger vekt på viktigheten av empati i yrket sitt.
- Evnen til å sette meg inn i andres situasjon, det å ha empati, gjør meg til en god helsefagarbeider. Jeg er også veldig engasjert, og til å stole på, sier Ann Cathrin Hole.

Euroskills 2012

Euroskills 2012 (EM i yrkesfag) ble arrangert i Belgia fra 3. til 7. oktober. Der konkurrerte 430 ungdommer fra 24 land i 44 yrker.  Blant de 44 yrkene finner vi helsearbeidetfaget, håndverksfag som snekker, maler, rørlegger og elektriker, mer moderne fag som grafisk design og web design, tekniske fag og kreative fag som kokk, servitør, frisør og blomsterdekoratør.

Les også mer hos Euroskills 2012: