spekter.no>-Ingen overraskelse at 2012-oppgjøret ble vanskelig
Administrerende direktør i Spekter, Lars Haukaas.
Administrerende direktør i Spekter, Lars Haukaas.

- Slik kreftene har utviklet seg de senere årene, der de gamle sammenhengene mellom lønnsvekst, prisvekst og arbeidsledighet mer eller mindre er borte, er det ingen overraskelse for Spekter at 2012-oppgjøret ble konfliktfylt, sa Lars Haukaas på møtet med Jens Stoltenberg i dag.

Statsministeren hadde innkalt partene for å diskutere hvordan inntektspolitikken kan styrke seg.

- Spekter støtter statsministerens forslag om et nytt Holdenutvalg, men vi mener at dette må være et rent ekspertutvalg, slik at partene ikke i utvalget forhandler om virkelighetsbeskrivelsen, sa Haukaas.

Spekter støtter frontfagsmodellen, slik at den konkurranseutsatte delen av norsk næringsliv blir normgiver for påfølgende oppgjør.

Haukaas advarte sterkt mot de som mener inntektspolitikken skal fungere slik at det skal være automatiske etterreguleringer i offentlig sektor i forhold til hvordan lønnsveksten har vært i privat sektor, der markedsmekanismen og produktivitetsvekst har vært annerledes enn i offentlig sektor.

Spekter var invitert til møtet sammen med NHO, KS, Virke, LO, YS, Unio og Akademikerne.

- Det er ikke til å undres over at det kan bli streiker når kravet er både frie forhandlinger og automatiske reguleringsklausuler, sier Haukaas.