spekter.no>God sommer!
Anne-Kari Bratten, adm. direktør i Spekter (foto: Thomas T. Kleiven).
Anne-Kari Bratten, adm. direktør i Spekter (foto: Thomas T. Kleiven).

«Det er godt det ikke er menneskeskapt» hørte jeg noen sarkastisk bemerke om den lange, varme, stabile våren og sommeren vi har hatt på Østlandet. Egentlig har vi ikke hatt vår i det hele tatt, for etter en usedvanlig snørik vinter, der vi kunne gå på ski til langt ut i april, kom plutselig sommeren så lett som bare det med høye temperaturer så å si over natten.

For noen er svaret på miljøutfordringene blant annet sekstimersdagen, redusert vekst og andre vidløftige og luftige forslag. Styret i Spekter mener at økonomisk vekst er en del av løsningen på problemet, ikke problemet i seg selv. Uansett om det fantastiske skiføret i vinter og de siste ukenes drømmevær skyldes klimaendringer eller ikke, så er jakten på nye og bærekraftige veier til vekst og verdiskapning en av de høyest prioriterte diskusjonene i Spekters styre for tiden.

Styret har høye ambisjoner for Spekters bidrag til diskusjonene om hvilke rammebetingelser næringslivet må ha for å etablere verdiskapende arbeidsplasser. I den sammenhengen ønsker styret også å trekke på Spektervirksomhetenes erfaring og engasjement. Men det er ikke likegyldig hvor veksten kommer. Styret vil i det kommende året arbeide for at veksten i norsk økonomi, og dermed i nye arbeidsplasser, er bærekraftige i et miljømessig perspektiv. Det er bare med økonomisk vekst vi kan sikre nok inntekter til å løse kreftens gåte, bidra til vaksinasjonsprogrammer i de landene som ikke kan finansiere det selv, og kanskje også løse det uløste i klimaspørsmålene. Bare gjennom verdiskapende arbeidsplasser kan vi fortsatt sikre velferdsstatens universelle goder, som er et av de fremste kjennetegnene på samfunnet vårt her i Norge.

Nå er også vi forhandlerne i Spekter i ferd med å drikke opp de kalde kaffeskvettene, spise de siste restene av pizzaen fra sene forhandlingsnetter og finne frem solfaktor 30. Det er nemlig ingen høy risiko for å bli solbrent under lønnsoppgjør. Det har blitt mange kvelder og netter i samarbeid med medlemmene våre og fagbevegelsen for å få alle de 700 lønnsoppgjørene i Spekter i havn. Det har vært et lønnsoppgjør med en del krevende spørsmål, og fremdeles gjenstår noen meklinger. Likevel er det bare å konstatere at når det gjelder den økonomiske rammen, har vi sett en imponerende disiplin både sentralt og lokalt.

Det er den norske modellen på sitt aller beste - full oppslutning om frontfaget. Jeg vil benytte anledningen til å berømme fagbevegelsen for deres innsats for å sikre ansvarlighet også i årets oppgjør.

Jeg ønsker alle våre medlemmer, våre kolleger hos fagbevegelsen og alle andre som følger oss en riktig god sommer!